FORTSATT TRENDY Å SPISE GLUTENFRITT

Kan vi snart slutte med å fremstille glutefri mat og andre matallergier som noe trendy? Når jeg vokste opp kjente jeg kun en som hadde glutenallergi eller cøliaki, som vi kalte det. Vi syntes alle synd på henne der hun satt og spiste annerledes mat enn oss. Det var ofte noe tørt og kjedelig, som hun hadde med seg i vesken. For det var ingen steder den gang som hadde glutenfrie retter på menyen. Det var generelt lite glutenfrie varer å få tak i, så alt måtte lages fra bunnen av. I dag derimot er tilbudet heldigvis større for de som faktisk ikke tåler gluten. Du får glutenfrie måltider og produkter overalt. Det har blitt så mye av dette at det en periode ble “trendy” å velge glutenfritt. Dessverre ser det ikke ut som at denne trenden har gitt seg..

Stadig får jeg høre at flere jeg kjenner ikke spiser gluten. Når jeg spør de om hvorfor er grunnen ofte at de føler seg oppblåst etter å ha spist gluten. Ofte i kombinasjon med at de har spist noe “usunt”. Kjære vene.. Jeg blir da også oppblåst etter å ha smelt i meg tre sjokoladebolller fra Statoil, eller etter å ha spist fire vafler med krem og syltetøy hos mormor. Det betyr nødvendigvis ikke at jeg har glutenallergi for det. Det betyr bare at jeg har spist for mye stivelse enn kroppen min er vandt til, eller at jeg generelt har spist FOR mye. Jeg spiser ikke lyse bakevarer hver dag. Det er noe jeg spise en sjelden gang, derfor er ikke magen min vandt med slike store mengder.

Dersom jeg spiser grove rundstykker til frokost, så spiser jeg gjerne et eller to. De få gangene hvor jeg spiser mer enn to rundstykker fordi jeg bare må ha mer av et eller annet digg pålegg ser magen min også oppblåst ut. Noen ganger får jeg til og med litt vondt i magen. Men jeg vet jo at det er selvforskyldt. Vi får vel alle litt vondt i magen på julaften eller andre ganger da vi fråtser i god mat? 

Jeg har en mistanke om at mange av de jeg kjenner ikke har fått sykdommen eller intolleransen påvist, da de som oftest kun snakker av egne erfaringer med mat, ikke legens anbefalinger eller prøveresultater. Dersom denne utviklingen fortsetter stort lenger blir det snart unormalt å være meg og en av de som faktisk spiser gluten.Jeg har selv smakt på flere glutenfrie produkter av venninner som ikke har annet i skapet. Glutenfrie knekkebrød, glutenfrie rundstykker, glutenfri havregryn og mer. Det smaker jo godt, så jeg forstår at folk spiser det. Men det jeg ikke forstår er at så mange på død og liv skal late som om de ikke tåler vanlig mat. Et desperat forsøk på å gå ned noen kilo? Jeg tror ikke det funker. Eller bare et desperat forsøk på å være annerledes? I dag er det faktisk jeg som føler meg annerledes nettopp fordi jeg spiser mat med gluten, så kutt ut det tullet.

Vi må selvsagt respektere de som har en form for matallergi eller matintoleranse. Ikke misforstå meg. De er det synd på. Jeg tror bare at det er mange som av en eller annen grunn “skryter” på seg at de ikke tåler enkelte matvarer. Det virker som om folk tror det er trendy å ha en allergi. For meg er denne tankegangen helt fjern og ikke minst respektløs ovenfor de stakkars menneskene som faktisk lider av dette. I dag antas det at 7-8 prosent av befolkningen i Norge ikke tåler gluten. Tallene fant jeg i Norsk cøliakiforening.


Nå skal jeg komme meg avgårde på trening og jobbe litt med den oppblåste magen min som heldigvis verken kommer av matallergi eller matintoleranse, kun følelsen av å ha spist litt for mye godt i en periode.. Hehe! Det er for meg HELT NORMALT. Vi blogges  

49 kommentarer
    1. Heilt enig i da du skrive! Er 19 år, og har hatt cøliaki i 1,5 år no. Er altfor mange som skryt på seg noko dei ikkje har/lider av.
      Er ikkje mange som opplyse om matallergi, blir liksom litt glømt blant alle andre “problem”.. Veldig bra innlegg iallefall! 🙂

    2. Jeg har cøliaki, og jeg syns det er flaut å spørre om glutenfritt på restauranter osv. Flaut hvis de tror jeg er en av de som “lever på glutenfri-diett for å bli tynnere og så jævla sunne”.

    3. Thelma: Hei, Thelma. Får vondt av deg som har cøliaki. Heldigvis er det som sagt mange gode alternativer av matvarer i butikkene og retter på menyene i dag ogbedre blir det sikkert også 🙂

      Hyggelig at du satt pris på innlegget mitt. Ønsker deg en fin uke videre 🙂

    4. Anonym: Hei, du. Jeg har hørt flere si det samme som du sier her. Det gjør meg rett og slett sint at du skal føle deg flau over noe du faktisk ikke kan noe for.

      Sender deg en god og varm klem fra en som bryr seg 🙂

    5. Glutenfri mat er vel ikke mer kalorifattig enn “normal” mat, så man blir vel ikke så mye tynnere av å spise det?

    6. Hei! Veldig fint at du skriver om dette.
      Jeg tåler ikke gluten, og om jeg får i meg dette blir jeg veldig dårlig. Allikevel så føler jeg meg veldig brydd om jeg spør etter glutenfri mat. Fordi dette er som du sier “trendy” så er jeg ofte nervøs om jeg skal på middag hos nye mennesker, fordi jeg aldri vet om de gidder å ta hensyn. Jeg må alltid spørre en ekstra gang om de har puttet f.eks hvetemel i sausen.. Jeg synes også det er veldig ubehagelig å spørre etter retter uten gluten på resturanter hvor de ikke har merket for allergener på menyene. Da må alltid servitøren inn på kjøkkenet for å spørre kokken.
      Jeg vet ikke om de som bare later som de ikke tåler en viss type mat, forstår hvor mye til bry man føler seg når man faktisk er allergisk eller intolerant.

    7. O.G:
      Du skiver at din toleranse for bloggeren gikk ned noen hakk, og at det er bra det er helt frivillig å surfe innom bloggen. Allikevel ser det ut til at du gjør det ganske ofte, og hver gang klarer du å lire av deg en ufin kommentar.
      Mitt tips til deg er å få deg et liv. Hvorfor klikke seg innom en blogg du ikke liker, OG bruke tid på å skrive en kommentar?
      Du kan jammen ikke ha det spesielt godt med deg selv. God bedring!

    8. Gud hjelpe meg, du har mye rart for deg.
      Snu det da, hvis du greier; hvis ikke folk hadde begynt å spise glutenfritt i økt grad: Tror du virkelig at utvalget i matbutikk og i restaurant hedde blitt SÅ mye bedre som det faktisk har blitt de siste 5 årene?
      Tror du Rema 1000 tar inn glutenfrie produkter fordi de bryr seg om cøliakernes ve og vel? De tar det inn fordi de tjener penger på det. Og jo flere som spiser mat uten gluten, jo flere penger tjener de – derfor vil de også søke å utvide dette sortimentet mest mulig.
      Så da kan en velge da, om en vil sitte hjemme og sutre med sykdommen din fordi noen har “tatt den fra deg” og normalisert glutenallergi, eller en kan være glad for at forbrukermassen har økt, og dermed også utvalget.

    9. Kanskje det er på tide at du slutter å blogge om ting du tydelig ikke har noe kunnskap om. Hvorfor bryr du deg i det hele tatt om noen velger å spise glutenfritt?
      Bare så du er klar over det, er ikke kroppen vår tilpasset å spise kornprodukter overhodet, så om folk blir oppblåste av det, er ikke det så rart – det har kun blitt normalisert av folk som ikke aner hva de prater om.
      Jeg spiser IKKE gluten, og jeg har IKKE påvist cøliaki hos legen – men hvorfor skal DU fortelle meg at det er feil og at jeg gjør det for å “skryte”? Kanskje det rett og slett er fordi jeg kjenner min egen kropp og har kunnskap om ernæring? Hvis du tror at det er normalt å være oppblåst og spise korn; kjør på!
      Du som har så mye fritid, burde bruke en del av det til å lese deg opp om forskjellige temaer du tar opp her.
      Og forresten, ingen blir tynnere av å spise produkter som er blitt glutenfrie i en prosess.

    10. Mat som ikke inneholder gluten smaker i utgangspunktet ikke så godt, derfor tilsetter de mer sukker i et produkt enn det som er vanlig mengde for å kompensere. Så en vil ikke nødvendigvis gå ned i vekt av å spise glutenfritt, da det gjerne er mer sukker i slike produkt 😉

    11. O.G: Hvorfor kan du ikke bare holde deg til bloggen til hun på Nesøya. Dere er jo venninner. Kan du ikke i det minste holde deg høflig dersom du allikevel MÅ kommentere her. Julianne: Er så enig med det du skriver her 🙂

    12. Helt sant det du sier! Flere i familien har overbevist seg selv at de har glutenallergi, selv om de ikke har det. Det bare trendy, ja, som du sier.

    13. Er veldig enig i det du skriver! Teit at folk skal skryte på seg cøliaki, men jeg syns ikke det er noe galt i å spise glutenfri mat. Jeg bor sammen med en som har glutenallergi og av den grunn spiser jeg noe glutenfritt. På restauranter og lignende spiser jeg ikke det. Folk må få bestemme hva de vil spise, men det er ikke kult å ha glutenallergi.

    14. Ei jeg jobber med gjekk ned 30 kg. kun ved og kutte ut matvarer hun ble oppblåst av og kroppen ikkje tålte. Hun har ikkje fått påvist noen allergier hos prøvene hos legen. Og de 30 kg. raste av i en fei:) nå var hun litt overvektig, men nå ble hun tynn. Så det er jo åpenbart at man går ned i vekt ved og kutte ut ting man blir oppblåst av og kroppen ikkje liker…

    15. Du må slutte å dra alle under en kam. De kanskje ikke har glutenallergi, men velger å ikke spise det selv om, påstår ikke de har det? Ihvertfall ikke de tilfellene jeg har vært borti. Jeg har lest en del om at det ikke er bra for kroppen med for mye gluten. Du bør jo bare syns det er bra at utvalget har blitt større for de som faktisk sliter med det, og for oss andre, kan vi velge å spise det eller ikke.

    16. Jeg skjønner ikke hvorfor folk har så mange innvendinger mot menings-innleggene dine! Det må da gå an å skrive om ting en ikke kan mye om. Du skriver reflektert og balansert, synes jeg, og jeg liker at du har så mange menings-innlegg! Selv tenker jeg slik du gjør 🙂

    17. Ofte så er jeg ganske uenig i det du skriver og det er jo helt greit gøyalt synes NP jeg det er å lese uansett og det er bare bra alle ikke mener det samme, men her må jeg so meg helt enig, godt noen tar litt tak i dette 🙂

    18. O.G: Hvorfor kan du ikke bare holde deg til bloggen til hun på Nesøya. Dere er jo venninner. Kan du ikke i det minste holde deg høflig dersom du allikevel MÅ kommentere her.
      Hvem snakker du om?

    19. Jeg har påvist cøliaki, og for min del er det bare positivt at flere folk spiser glutenfritt. Når jeg var liten fantes det så godt som ingen produkter som var glutenfrie, så foreldrene mine måtte bake brød og andre glutenfrie varer fra bunnen av. Det at flere nå spiser glutenfritt skaper etterspørsel, som igjen skaper et marked for glutenfri mat. Dette fører til at flere glutenfrie produkter kommer på markedet, noe som gjør det mulig for meg, som student, å kjøpe glutenfrie produkter i butikken slik som alle andre i stedet for å måtte sette av masse tid til å bake ting fra bunnen av med rådyre råvarer. Glutenfrie produkter er faktisk en god del dyrere enn produkter som inneholder gluten. For eksempel har Rema1000 nylig lansert en rekke glutenfrie ferske pastaprodukter, hvorav de fleste produktene koster rundt 16 kroner mens det glutenfrie alternativet koster 50 kroner.
      Jeg skjønner ikke hvorfor du på død og liv må kritisere alt, og ikke evner å se de positive konsekvensene av ulike trender i samfunnet. Som en av de “stakkars” som du nevner i innlegget som faktisk lider av cøliaki, synes jeg bare det er positivt at flere ikke spiser gluten. Når jeg var liten, og måtte spørre på restauranter om en rett inneholdt gluten, var det sjeldent at de som jobbet der kunne svare på spørsmålet. Ofte ble det møtt med spørsmålet “Hva er gluten?”. Nå er heldigvis folk mer opplyste, og jeg velger å tro at en del av grunnen er at folk utenfor den ene prosenten som faktisk lider av cøliaki også etterspør informasjon om maten de stapper i seg.
      Nei, for de fleste er ikke gluten farlig eller direkte usunt, men at folk velger å spise glutenfritt har faktisk enorme fordeler for de av oss som ikke har noe valg. Dersom kun de få som hadde lidd av cøliaki hadde spist glutenfritt, er det lite sannsynlig at det norske markedet hadde giddet å utvikle glutenfrie produkter. Jeg lengter fortsatt etter den dagen jeg kan kjøpe ferske brød til en rimelig penge, slik de heldige i Australia kan gjøre på dagligvarebutikken, men det kommer ikke til å bli realitet så lenge folk tenker slik som du gjør. Enn så lenge må jeg kjøpe bittesmå, nedfryste brød i kjøledisken for 60 kroner stykket, kontra å kunne kjøpe et ferskt kneippbrød for fire kroner. Den eneste grunnen til at tilbudet er større i dag enn det var når du vokste opp er fordi det er en økning i etterspørselen, og jeg blir faktisk irritert over at du, som tåler gluten og tydeligvis aldri har etterspurt glutenfrie alternativer, skal kritisere de som gjør det og som har bidratt til at vi som ikke har noe valg i dag faktisk kan velge mellom et titalls glutenfrie produkter (kontra de tusenvis av alternativene som du kan velge og vrake blant på matbutikken).

    20. Kanskje dette innlegget vil tilføre litt mer forståelse for temaet? http://www.sunthjem.no/2012/01/17/melk-og-brod-kan-vaere-roten-til-mye-vondt/
      Jeg ser ikke problemet med folk som ikke spiser enkelte matvarer eller ingredienser hvis det får folk til å føle seg bedre?!
      Kjenner haugevis med folk som gjør dette, inkl meg selv. Men kjenner ingen som går rundt og sier de har cøliaki, selv de med cøliaki sier ikke at de har cøliaki. De bare enkelt og greit unngår det de måtte ha lyst til å unngå.
      Om noen blir lei seg eller føler seg utenfor fordi andre velger å ikke spise noe, så burde kanskje den personen dykke litt inn i sine egne følelser og finne ut hvorfor det føles slik. For det burde ikke være den som tar ansvar for sin egen kropp som burde spise mat de egentlig ikke vil, fordi at en annen person skal føle seg trygg og bekreftet. Det er jo helt absurd! 🙂

    21. Jeg har selv hatt cøliaki siden jeg var liten. Jeg prøver heller å spise rene matvarer som er naturlig glutenfrie. Det mange ikke vet er at det er tilsatt mye mer sukker i glutenfrie produkter. Ja, det er sunnere og ikke spise gluten – Men det er ikke sunnere å spise glutenfrie produkter som regel;) Hørt eksempler på folk som har fått glutenallergi i voksen alder og gått opp mange kilo, nettopp fordi det er mer kalorier i glutenfrie produkter.

    22. Aldri kommentert før (tror jeg),men giiiirl, livet ditt er muligens for godt om dette er noe du faktisk brukte tid og energi på å skrive om (og lete opp fakta). Hvorfor lar du deg selv bli “irritert” over sånne småting? ingen tvinger vel deg til å spise glutenfritt? 😛 unnskyld, føler meg slem, men jeg må nesten le litt her for meg selv 😛

    23. Jeg har cøliaki og hadde gjort alt for å kunne spise normalt! På én måte er det bra at flere spiser glutenfritt slik at det er flere produkter å velge mellom, men de som tror at å spise glutenfritt gjør deg tynnere vet ikke helt hva de snakker om.
      Å kutte ut gluten er én ting, da vil man selvfølgelig få i seg mindre karbohydrater osv, men hvis man bare bytter ut brød, pasta osv. med glutenfrie varianter vil man få i seg mer karbohydrater. Veldig mange av de glutenfrie produktene inneholder mye mer sukker enn de samme produktene uten gluten. Opplevde selv å gå opp etter at jeg måtte begynne på en glutenfri diett, selvom jeg bare har byttet ut hva jeg normalt ville spist med glutenfritt.

    24. Anne: Hei, Anne. Jeg forstår det. Det er veldig fint at du og de som lider av dette har fått såpass mye å velge i. Jeg håper det bare blir større og større utvalg i fremtiden 🙂

      Takk til det du sier angående de som bruker dette som en slags “slankekur”. Det er garantert mange her som har nytte av å lese dette 🙂

    25. Tc: Hei, du. Nå har det seg slik at jeg kjenner flere som lider av dette og mange som mener at de lider av dette. Hva jeg skriver om eller ikke skriver om er opp til meg. Det at jeg velger å bruke min stemme på noe som faktisk er aktuelt for mange burde bare være positivt. Dersom du leser noen av kommentarene under her, så ser du at det er flere som setter pris på dette innlegget 🙂

    26. Jag äter inte gluten inte pga cølaki eller att jag vill gå ned i vekt utan pga adhd ( vi som har adhd og autisme tål gluten dårligt) og oxå pga en autoimun sjukdom jag har. Det finns det en rad olika sjukdomar / tillstand som bör undvika gluten. Jag äter inte de glutenfria ersättningsprodukterna då de påverkar kroppen negativt. Att andvända mat å rena råvaror istället för att behöva äta massa mediciner är viktigt för mig. Å jag blir sjuk av att äta gluten

    27. Mari: Jeg respekterer alle som velger glutenfri mat fordi de blir dårlige av gluten. Det jeg skriver om her er de som ikke spiser gluten fordi det har blitt en “trendy” greie å holde seg unna det.. Slike mennesker synes jeg bare er tullete. Men alle kan gjøre hva de vil. Jeg bestemmer ikke over noen andre enn meg selv, men jeg ville bare skrive om dette fordi det er såpass aktuelt.

    28. Det er faktisk blitt trendy å ha gultenallergi/inntoleranse, så trendy at mange lyver på seg eller innbiller seg sykdommen, og det syns jeg er ganske sykt. Om folk velger å spise glutenfritt, får de bare gjøre det. Men ikke skyld på at man blir dårlig av det, for så lenge man ikke har vært hos lege å få det påbevisst kan det være andre ting man reagerer på eller faktisk innbilling eller løgn. Ha litt respekt for dem som faktisk har sykdommen, og må leve med den resten av livet.

    29. Du får skrive om akkurat hva du vil. Jeg har aldri sagt at du ikke kan gjøre det? Ikke sa jeg meg verken enig eller uenig i det du skriver heller. Det jeg sa var egentlig at det var så håpløs ting å la seg bli irritert over, men det er opp til deg hva du velger å bruke tiden din på.

    30. Julie: så man kan ikke bli dårlig av gluten med mindre en lege har konstatert det?
      Historisk sett har vi spist korn i en veldig kort periode, og vårt fordøyelsessystem er ikke i stand til å fordøye korn på en bra måte. Korn inneholder antibeitestoffer som skal forhindre det å bli spist – til og med dyr styrer unna. Og du mener at man altså innbiller seg at man blir dårlig av det?

    31. Altså, du skal være litt forsiktig med hva du sier, selv om man ikke har svart på hvitt at man har cøliaki eller en annen form for allergi, betyr det IKKE at man ikke er allergisk eller har en form for intolleranse. Du er litt på bærtur..Jeg har slitt med mageproblemer så lenge jeg kan huske i løpet av mine 24 år, har vært hos flere leger, tatt blodprøver, avføringsprøver, gastroskopi, ja you name it. Var en periode jeg hadde så mye vondt i magen og slet med diare at jeg ikke kunne spise NOENTING, hadde ikke påvist hverken cøliaki, laktoseintolleranse, eller noen annen form for allergi for mat. Uansett hva jeg spiste når jeg spiste fikk jeg vondt, helt til januar/februar i år hvor jeg bestemte meg for å kutte ut gluten, har ALDRI vært bedre. Vil gradvis kutte ut melk også, merker jeg er overfølsom for dette noen ganger.. Så selv om legen ikke kan gi deg ett skriv på at du er allergisk betyr det ikke at man ikke er det. Etter at jeg kuttet ut gluten har livet mitt endret seg veldig, mer energi, mindre vondt i magen, minimert med kviser, søvnen er bedre, så basically gluten er ikke bra i lengen, det sier seg jo selv. så til de som ønsker å kutte det ut UANSETT grunn why not? Er ikke noe vits å irritere seg over at folk slutter å spise visse ting? Fordelen med det er at du går ned i vekt UANSETT, og får bedre mage, har selv mistet 5 kg av å bare slutte å spise matvarer med gluten, er det liksom en dårlig ting? Nei, så når man ser alle disse endringene gir det mening for meg å ikke spise det. Trend eller ikke, la folk få spise hva de vil uten at det skal være noe problem. Har forresten sluttet å spise kjøtt også, så de to beste avgjørelsen jeg har tatt innen matveien!

    32. Sarah: Det kan faktisk være gjær du reagerer på. Om ALLE tester er negative, så betyr det jo faktisk at du IKKE er allergisk. Det er ikke en tilfeldighet at blodprøver, avføringsprøver og gastroskopi er negative. Du kan ha en intoleranse, men det betyr likevel at du tåler små mengder av det du har en intoleranse mot. Jeg har selv allergi mot hasselnøtter og diverse frukt, og får umiddelbart plager om jeg spiser div matvarer. Så har jeg en intoleranse mot egg, spiser jeg mer enn 2 egg, blir jeg som regel kvalm og rar i magen, men reaksjonen kommer ikke like fort som ved allergien.

    33. LH: Er nok ikke gjær jeg reagerer på, for det er jo gjær i glutenfri bakst.. Har ikke hatt et problem der, å jo man kan det. Går an å ha andre “sykdommer” eller grunner til at man ikke kan spise hvete. Crohns feks, eller andre tarm problemer som man ikke kan få påvist av bare blodprøver. Kroppen er ett mysterium og det å si at folk ikke er allergiske og ikke ditt og datt er feil, kan være kanskje hundre grunner til at man ikke kan spise forskjellig mat. Må ikke ha cøliaki eller være direkte allergisk. Jeg blir dårlig av hvete, om det er en brødskive eller en hel pizza, spiller ingen rolle 😉

    34. Helt enig! Jeg har akkurat fått påvist gjennom tester og mye styr hos legen (blant annet gastroskopi som er veldig ubehagelig) at jeg har cøliaki. Utrolig irriterende hver gang dette kommer fram i en sosial setting, og folk spør meg om det er ekte allergi eller ikke, grunnet alle de som spiser glutenfritt fordi det er trendy..

    35. Hei, takk for at du skriver om dette! Jeg er 21 år gammel og har hatt cøliaki siden jeg var 8 år gammel. I likhet med andre over meg her, irriterer jeg meg grønn av mennesker som skal ha glutenfri mat på tross av at de egentlig kan spise det. Har opplevd flere ganger at restauranter ikke lenger tar meg på alvor når jeg ber om glutenfri mat, og slurver med matlagingen. Det er ikke få ganger jeg har endt opp skikkelig syk etter restaurantbesøk de siste årene.
      I tillegg undrer jeg meg hvorfor noen ønsker å ta dette valget uten å rådføre seg med lege? Glutenfri kost er fattig på ulike næringsstoffer kroppen trenger, næringsstoffer man får i seg ved å spise vanlig glutenholdig mat som kornprodukter o.l. Mennesker på glutenfri kost er nødt til å ta mineraler som sink, selen og folat via kosttilskudd. Dette får man vite om man går til legen, og de som ikke gjør det vil da skade kroppen sin mer enn hva den glutenfrie kosten ganger dem.
      Et siste argument fra min side; Hadde jeg hatt mulighet til å spise en deilig, luftig bolle eller dypt fritert mat, hadde jeg åpenbart gjort det fremfor å velge bort alt som er godt. For det er det du må, glutenfri bakst kan overhodet ikke sammenlignes med vanlig glutenholdige bakevarer. Lever bare en gang, så spis det du vil!

    36. Vibeke: Hei, Vibeke. Så bra at du likte innlegget! Det er trist å høre om denne utviklingen son blant annet fører til at du ikke blir tatt seriøst. Jeg er sikker på at flere her får noe å tenke over nå..Takk for at du la igjen en kommentar 🙂

    37. Tusen, tusen takk – best. blogpost. EVER!
      Kunne ikke sagt meg mer enig. Jeg fikk vite at jeg hadde cøliaki da jeg var 10 år gammel (og faren min ble diagnostisert nøyaktig samtidig – vi hadde altså gått rundt med mageknip, løs mage og andre fæle ting i mer eller mindre hele livet uten å vite hvorfor). Dette er en autoimmun magesykdom som du blir født med, det er bare ikke alle som får vite det tidlig nok. Du kan heller ikke få det “over natten” og heller ikke kureres. Det eneste du kan gjøre er å spise glutenfritt. Og den eneste måten å få greie på det er å ta gastroskopi hos lege. INGENTING ANNET!
      Det er få ting som provoserer meg som mennesker som spiser glutenfritt fordi det er “trendy” og “sunt” (for det første kan det være minst like mye sukker og dritt i glutenfri mat). Det er ikke noe vi har valgt, vi lider virkelig av denne sykdommen. Det å ikke kunne spise hva du vil, når du vil. Å aldri kunne nyte en deilig bolle eller pasta i Italia (selvfølgelig har de glutenfritt der også, det var bare vanskelig å finne ;-))
      Det jeg vil frem til er – JEG ER SÅ ENIG!
      Heia Julianne 🙂

    38. Michaela: Hei, Michaela! Så bra at du likte dette blogginnlegget! Det gjør meg veldig glad meg slik respons som dette 😀

      Håper virkelig at innlegget mitt fikk noen av disse menneskene slutter med dette tullet av respekt for deg og de som faktisk sliter med denne sykdommen.

      Ønsker deg en fin søndag videre 🙂

    39. Jeg har heldigvis ingen allergier. Eneste jeg reagerer på, er laktose og gluten. Jeg spiser det jo, såklart, hvis jeg f.eks er på besøk. Men ender veldig ofte med å være dårlig i magen, eller sitter på resten av kvelden.. Haha! Too much information ;D
      Men ja, er enig med deg. Blir for dumt å si at man ikke kan spise foreksempel brød pga. gluten, eller drikke vanlig lettmelk pga laktose- når fakta er at man egentlig kan det..

    40. Akkurat det du skriver her, er det som bekymrer meg. Jeg har slitt med magen i fire år og har hatt en teori om at det kunne være gluten. Det ble ikke påvist gjennom blodprøve, slik at jeg konkluderte med at jeg ikke hadde det og fortsatte som før. For to måneder siden sa det stopp! Jeg var så lei av smertehelvete og ufattelig mange dobesøk at jeg bestemte meg for å gå inn for glutenfrikost en periode og virkelig være flink denne gangen til å holde meg unna ALT av gluten. Etter en uke, merket jeg drastiske endringer og etter nesten to måneder kjenner jeg meg som en ny person, jeg har det så vanvittig bra med magen nå! Og det motiverer meg til å holde meg unna. Men ja, over til det som bekymrer meg. Jeg reiser en del rundt og får derfor servert mat. Jeg syns det er vanskelig å forklare folk at jeg plutselig ikke spiser gluten og jeg tenker at mange tenker nettopp det du skriver her. Jeg pratet med mine kollegaer om det, og de sier at dette bare sitter i hodet mitt og at det kun er jeg som tenker at folk tenker: « Hun prøver vel å slanke seg» eller «Hun går vel på lavkarbo». Og så leser jeg dette og så ser jeg det at det er mange som tenker sånn? Skjønner jo at man legger seg oppi folks liv, men er så lei av at det skal være sånn. Kan ikke folk heller bry seg om seg selv og sin egen mat. Men ja, jeg ser poenget ditt, men det er mange der ute som sliter med magetrøbbel uten å få påvist glutenallergi. Mange av disse får det påvist når man f. eks får barn som har det? Ikke gøy å gå rundt og ikke vite hva som feiler en, men jeg har funnet min oppskrift på et godt liv igjen  og det er uten gluten selv om jeg kanskje ikke har glutenallergi. Dette ble langt, men følte virkelig for å skrive dette! Ønsker deg en flott dag <3

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg