JULIANNE REDDER VERDEN. LITT.

Har dere sett på programmet “Live redder verden. Litt.”? Det er en norsk livsstilserie som viser hva som skjer når en storforbruker gjør alt hun kan for å bli miljøvennlig. Jeg tror jeg har nevnt programmet tildigere her på bloggen, men velger bevisst å gjøre det igjen fordi jeg håper at flere kan bli smittet litt til av det store miljøengasjementet til Live Nelvik (programlederen). Alle episodene kan forresten ses gratis på nrk.no. Selv om Live naturligvis drar konseptet vel langt, så får hun i hver fall meg til å bry meg mer over enkelte ting i hverdagen som jeg ikke tenkte like mye over før. Og tenk om alle bare bryr seg LITT MER, da folkens. Det hadde ikke bare hjulpet litt, men MYE for miljøet i det store og hele ♥

Jeg får ofte høre at jeg er et miljøsvin som ikke bryr meg på noen som helst måte om mer enn meg selv, og det irriterer meg siden det overhodet ikke stemmer. Nei, jeg er ikke den mest miljøvennlige personen her i verden. Langt ifra. Og ja, jeg skriver mest om meg og mitt her på denne bloggen, ikke om alt det viktige som skjer i nyhetsbildet, i politikken eller om mennesker som lider. Men det betyr ikke at jeg ikke bryr meg. Det er klart at jeg bryr meg om mer enn denne altoppslukende babydrømmen min, hår og negler. Men det er ikke min oppgave å skrive om alt “det viktige” bare fordi jeg når ut til mange. Jeg ønsker først og fremst å skrive dagbok fra hverdagen, og de fleste som klikker seg inn her dag etter dag vil faktisk lese om hva jeg driver med hver dag. Dersom de hadde ønsket å lese om krig og terror, så hadde de ikke klikket seg inn her, men på tv2.no, Nettavisen, VG og så videre. Men akkurat i dag så deler jeg mine tanker om noe som kanskje er litt “utypisk meg” for de av dere som kun kjenner meg gjennom bloggen, men det er fortsatt noe jeg bryr meg om og synes er viktig. Jeg tenker mye på alle de menneskene som kommer etter oss..

Tilbake til poenget. Dette gjør jeg for å redde verden. Litt. For det første så kaster jeg aldri klær og ting som jeg av en eller annen grunn ikke vil ha/passer lenger, med mindre det er helt ødelagt. Jeg gir bort det jeg har til overs til mennesker som trenger det, blant annet til besteforeldrene mine som har sendt mye av mine ganle klær til barnehjem de har kontakt med i Romania. Dersom tingen har stor verdi så selger jeg det videre på steder som finn.no, hvor jeg ofte kjøper brukte ting selv. Vi kjøpte faktisk flere brukte møbler i huset på finn.no da vi flyttet inn. Det er ofte det første stedet jeg sjekker når jeg trenger noe eller ønsker meg et eller annet. Jeg var ikke så flink til det før jeg møtte Ulrik. Han er den beste av oss til å finne fine brukte ting og har påvirket meg til å handle mer miljøvennlig.

I tillegg så reparerer jeg ting om det er mulig. Eksempel: Her om dagen leverte jeg inn skinnbuksen min (ikke ekte skinn) fra Zara til en skredder som jeg pleier å bruke på Byporten, og betalte hele 450 kroner for ny glidelås. En ny skinnbukse på Zara hadde kostet meg kun 399 kroner.

For det andre så hater jeg å kaste mat. Jeg spiser derfor restemat flere dager i uken for å kaste minst mulig spiselig. Eksempel: i dag er det tacorester fra gårsdagen til middag. Det er helt vanlig her i huset og føles naturlig siden vi bare er to og noen ganger en til middag. For det tredje og kanskje det viktigste så tar jeg ofte kollektiv transport til og fra ærender i hverdagen. Dersom jeg ikke ikke kjører trikk, buss, t-bane eller tog, så kjører jeg hybrid bil. Det fantastiske med hybridbil for miljøets del og for vårt bruk er at Ulrik og jeg KUN kjører på strøm i byen. Med vår kjøring kan vi faktisk kjøre på strøm mellom 25 og 30 km og det holder stort sett til det hverdagslige behovet vi har av bil, siden avstandene er såpass korte.



Full elektrisk bil var ikke noe for oss, da vi har familie rundt i Norge som vi trenger bil for å besøke. Derfor gikk vi nylig for en plug-in hybrid bil, da det var et bedre alternativ for vårt bruk. Men det stopper ikke her. Selv om vi har en elektrisk bil så avhenger også miljøeffekten av hvordan strømmen produseres og at batteriene lades hyppig. Derfor har vi nylig investert i en ladestasjon i garasjen. Dere kan tro at jeg har lært mye nytt i det siste. Herlighet, så godt det føles og bry seg LITT om miljøet.

Mitt tips til deg med hybridbil: Laderen vi har kjøpt ligger på sirka 10 000 kroner pluss montering. Vi kjøpte den på elbilgrossisten.no. Jeg anbefaler alle som har hybridbiler å skaffe seg en slik lader. Det er absolutt den mest miljøvennelige måte å lade opp bilen din på, så hvis du først har en hybridbil –> Kjøp deg en ladestasjon! Skulle du ikke være så interessert som meg i å skåne miljøet det lille du kan, så er du kanskje interessert i å spare penger? Det vil du også gjøre. Tro meg. Jeg har aldri brukt så lite penger på drivstoff noen gang som jeg gjør i dag. Dersom du også er så heldig som meg å ha en handyman i hjemmet, så kan dere spare penger på å montere billaderen selv. Men det trengs likevel en godkjent elektriker for å koble laderen til sikringskapet, slik at det blir gjort trygt og lovlig. Jeg anbefaler å legge ut oppdraget på finn.no eller mittanbud.no og forklare jobben/hva som evt står igjen av jobb. Det gjorde vi og gikk såklart for den beste prisen.

For det fjerde og siste så bruker bilen vår bensin, ikke diesel. Det har også vært et hot tema i det siste, da det er store uenigheter om hva som er best og verst for miljøet. Jeg har oppfattet det slik at bensin er det mest miljøvennlige valget for oss som bor og kjører i byen.

Har du noen tips til meg? Hva gjør du for å redde verden, litt? Kom gjerne med tips til enkle grep vi alle kan gjøre i hverdagen for å ta bedre vare på miljøet. Det er unaturlig for oss som lever i 2016 og eksistere helt uten å skade miljøet på noen som helst måte. Ikke misforstå. Men noe kan alle gjøre og jeg har planer om å bli enda mer bevisst fremover. Det er faktisk et av mine nyttårsforsetter i år. Jeg skal bry meg litt mer om miljøet i 2017 ♥

26 kommentarer
    1. En ting til som er enkelt å gjøre er å kildesortere. Organisk, papp/papir, glass, metall, plast etc etc. Mye mulig dere allerede gjør det altså 🙂

    2. Hvorfor er det mer miljøvenlig med en slik lader i garasjen? kommer strømmer fra et annet sted da?
      Når ble hybrid med miljøvenlig? Snitt forbrukket deres er vesentlig høyere enn en vanlig bil.

    3. Jeg håper så inderlig du får en voksende spire i magen, det fortjener du og mannen din virkelig!
      Første gang jeg er inne å kommenterer her, og syns det var på tide.
      jeg heier på dere!! <3

    4. Supert at du skal bry deg ENDA mer om miljøet i 2017! 😀 Mine miljøtips:
      – Spis mindre kjøtt! det forurenser utrolig mye faktisk.
      – Ikke kjøp varer som er pakket inn i unødvendig mye emballasje. Det blir så mye søppel!
      – Reis med tog og ikke fly når dere reiser kortere distanser. f.eks. når dere reiser til klinikken i Trondheim. Tar selv turen Oslo – Trondheim med tog flere ganger i året, og seks timer går fort om man er to eller jobber med et eller annet.
      Mvh. Marte 🙂

    5. Jeg spiser ikke kjøtt, har ikke gjort det på mange år. Spiser heller ikke fisk.
      Resirkulering er viktig. Jeg har altid med nett på butikken. På butikken prøver jeg så godt jeg kan å kjøpe ting uten alt for mye emballasje/plast.
      Jeg kjøper kun klær som jeg trenger, og liker best å kjøpe brukt.
      Jeg kjøper mest mulig fairtrade.
      Har snart termin, skal bruke tøy bleier da vanlige bleier bruker veldig lang tid på å brytes ned. Pluss det er veldig mye kjemikaler i det rett på huden til babyen. Dette gjelder også bind og tamponger.
      Bruker bilen minst mulig

    6. Noe av det beste du kan gjøre, er å slutte å spise kjøtt. Det forurenser mer enn biler, tro det eller ei.

    7. Hybridbiler er ikke miljøvenlige å kjøre, og det er verre for miljøet å produsere de kontra andre biler

    8. Et tips er å ha kjøttfri dag minst én gang i uken! Det er veldig miljøvennelig, ofte billigere og du oppdager mye ny, god mat!

    9. Ser flere her skriver at man kan spise mindre kjøtt
      Kjøtt kan være bærekraftig. Hvor mange er det som bruker hele dyret ? De fleste foretrekker kun indrefileten og hvor miljøvennlig er det? Vi koker eks kraft av “skroget” til eks øko kylling. I tillegg hjelper det å spise kortreist mat.
      Vi kjøper nesten kun økologisk kjøttdeig da kyrne da får beite på gress slik de er egnet og ikke får eks soya som importeres fra Brasil.
      Ellers kjøper jeg minst mulig klær
      . Jeg kaster sjelden mat. Hvis jeg ikke bruker klærne så gir jeg bort. Kaster sjelden.

    10. Dere som sier at hybrid ikke er miljøvennlig.. Hallo? Det er da vesentlig mer miljøvennlig enn ren bensin/diesel.

    11. Jeg synes du er flink jeg! Du gjør allerede mye! Jeg tror også det er viktig å bære bevisst på “de små tingene” man kan gjøre hele tiden. Og det som få faktisk er klar over, men som forurenser mest av alt nå i 2016 – det et verken kjøttindustrien eller flytrafikk, men internett. Å drifte facebook f.eks, forurenser mer enn all forurensingen i Oslo til sammen.

    12. Så utrolig kjekt innlegg å lese. Det varmer hjertet å se og høre om mennesker som bryr seg om miljøet og tenker litt ekstra på hva de gjør og hva slags påvirkning det har.
      Utrolig bra valg å velge hybrid. Ja, det forurenser litt mer å produsere en slik bil, men utslippene blir kraftig redusert under vanlig bruk. Til syvende og sist blir det mindre utslipp.
      Jeg ser mange nevner at å spise mindre kjøtt er bra. Det har de helt rett i. Så er det så mange utrolig spennende retter man kan lage uten kjøtt, som ikke er vanskelige eller tar all verdens med tid eller krever mange rare ingredienser. Jeg har klart å overraske kjæresten en del ganger med vegetarretter som har vært kjempegode. En indisk curry er et veldig godt eksempel på en rett som er absolutt like god uten kjøtt, som med 🙂
      Eller er det også kjekt at så mange tenker over bruken av emballasje og plastposer. Det er en veldig enkel ting man kan gjøre – å ta med seg et handlenett når man handler. Eller hvis du skal ha noen frukter eller grønnsaker som har skall på seg, for eksempel appelsiner eller avokado, og man bare skal ha et par av disse, så trenger man ikke å legge de i en pose. De kan fint veies i kassen uten pose 🙂
      Så må jeg også si at selv om klærne du har er utslitt eller ikke kan brukes mer av diverse årsaker, så tar UFF imot klær som de gjenvinner til nye tekstiler. De har stasjoner rundt om i hele oslo/landet (sjekk nettsidene). Ikke kast tekstiler i søppelet, men gi dem til UFF. Da blir de garantert brukt til noe 🙂
      Stå på! Alle små valg betyr noe i en større sammenheng 🙂

    13. Bra innlegg! En person kan ikke redde verden alene, men vi kan alle gjøre litt 🙂
      Jeg er veldig flink å kildesortere og tar bussen i stedet for bil til jobb hver dag. Og i morges da jeg skulle kjøpe kaffe i kaffebaren på jobb følte jeg plutselig for å være miljøvennlig og kjøpte meg en take-away kopp som kan gjenbrukes, i stedet for pappkopp, hehe 🙂

    14. Føyer meg inn i rekken. Slutt å spise kjøtt. (kutt i alle fall kraftig ned) Ingen ting vi mennesker gjør verden tar knekken på kloden fortere enn kjøtthungeren..unødig forsøpling, vannvittige ressurser blir brukt på feil sted for ikke å snakke om all lidelsen det påfører. Jeg og mannen har vært kjøttfrie ett år. Føler meg renere innvendig 😀

    15. Gjer mange av dei same tinga som deg, men kjører buss til jobb. Har redusert klesinnkjøpa ein god del, men det kjem også av at klesskapet er fullt. Eg kjøper ikkje klede i plastmateriale då råstoffet kjem frå oljeindustrien. Har i det siste lest om forureining frå desse når vi vaskar kleda våre, det var ikkje triveleg lesing.
      Eg kjøper kun ny mobil når den gamle ikkje virkar lenger, dette både av miljø og etiske grunnar. Eg har ikkje behov for å støtte gruvedrift i fattige land som øydelegg naturen og fører med seg overgrep i t.d. Kongo.
      Elles vert det maks to ungar viss eg kan bli gravid, då forureininga til sjuande og sist kjem frå oss som menneske.

    16. Diesel forurenser lokalt, bensin forurenser globalt.
      Diesel er altså mer miljøvennlig hvis man tar av seg “bybrillene”

    17. Det er jo fantakstisk at du er bevisst på valgene du tar 🙂 Vil bare minne om at de å gi klær videre ikke gir noen miljøgevinster. Det er humanetisk bra for det støtter Frelsesarmeen og det gir et tibud til de som ikke ønsker å kjøpe nytt, eller av økonomisk grunn ikke har råd til å handle helt nye klær. Grunnen til at det ikke er miljøvenlig er at de som gir vekk klær til veldedig formål mest sannsynlig fyller klesskapet med nye klær som er produsert under, også forferdelige levekår, men og ekstremt lite fokus på miljø og utslipp. Den eneste måten det er miljøvenlig å gi klær videre er hvis den som gir videre kun erstatter det med klær som andre har donert igjen.

    18. Vi spiser ikke kjøtt, kildesorterer, pakker inn julegaver i gråpapir og kjører elbil. 🙂 Det viktigste er kjøttstopp. Det er bra for jordkloden, dyrene, samvittigheten og helsen.

    19. Mitt nyttårsforsett er å kutte ut så mye storfekjøtt som mulig, og ha mer kjøttfrie dager som andre nevner 🙂 Produksjon av nettopp storfe er noe som bidrar enormt til utslipp av klimagasser, og det spiller en mye større rolle enn hva vi tenker!
      Det er mye bedre å spise kylling, svin og fisk med tanke på utslipp (og selvsagt enda bedre med grønnsaker). Til sammenligning; 1 kilo kylling, svin eller laks fører til 2-5 kg utslipp CO2 til atmosfæren, mens 1kg storfe fører til 10 kg CO2! Fårekjøtt og ekte smør fører også til 10 kg C02 dessverre.
      Kilde: https://www.nrk.no/norge/flere-kutter-biffen-for-miljoet-1.13204238
      Mvh kommende biolog 🙂

    20. Se dokumentaren Cowspiracy på Netflix, og besøk cowspiracy.com
      Anbefales på det aller, aller sterkeste. Og God Jul:-)

    21. Til Anette: anbefaler deg å se folkeopplysningens episode om økologisk mat. Der ser du blant annet hvordan tidligere økologiske bønder måtte gå over til vanlig dyrefôr til kyra fordi kyra fikk en uheldig lav vekt. Du vil også lære at økologisk mat ikke er så bærekraftig eller sunn som mange tror.

    22. Kjøp færre klær!!
      Det er fint at du gir bort/selger det du ikke bruker lenger, men det forsvarer uansett ikke å handle nye plagg hver måned. Spør deg selv hva du faktisk trenger før du gjør nye innkjøp.
      Tekstilarbeidere lever ofte under helt jævlige forhold, og utslipp og forurensning fra fabrikkene er et skikkelig miljøproblem.
      Den eneste måten i å komme i mål med å ha et bærekraftig forbruk er å ta utgangspunkt i hva vi MÅ ha, ikke bare hva vi har lyst på eller synes vi “fortjener”. Stram inn i hverdagen, så kan en skeie ut en gang i blant med det plagget eller de skoa en rett og slett ikke klarer å la bli igjen i butikken.
      Lykke til!

    23. Fretex også tar imot klær som er hullete eller ødelagt på annen måte og gjenvinner dem til andre ting 🙂 Så noen andre nevnte UFF

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg