SLEMME “DOKTOR GOOGLE”

Har du noen gang googlet symptomene dine i håp om å finne ut av hva som feiler deg? Jeg har det, og som mange har opplevd er dette en skummel greie. Ofte fører søket bare til større bekymringer og flere spørsmål. 

Vi mennesker er en gjeng med hypokondere. Hører vi rykter om lus, så begynner vi å klø, er det noen som reagerer på maten, så reagerer alle på maten osv. Jeg kan bruke meg selv som et eksempel. For cirka to år siden fikk jeg blemmer og sår på hendene. Blemmene føltes som gnagesår, bortsett fra at de var på fingrene, ikke føttene. Sårene kom av ingenting. Det var nok å være nær glidelåsen på vei ned i lommen. I starten ignorerte jeg det litt, helt til en kollega sa: “Har du googlet det?”. Google gav meg angst.

Er det en ting som dessverre ofte dukker opp i disse søkene, så er det ordet “kreft”. Prøv å google ordene: “trøtt”, “svimmel” og “prikking”. Det går ikke mange minuttene før vi føler oss trøtte, svimle og kjenner at det prikker i kroppen. Am I right?

Etter å ha googlet “sår og blemmer på hender” ble jeg ikke særlig klokere, men det førte meg videre til ordet “hudsykdom”. Det er også et lite heldig ord på Google, spesielt hvis du klikker deg over i “bilder”, noe jeg gjorde og de fleste gjør. Søket startet kun med sår og blemmer som symptomer, men underveis i søkingen fikk jeg flere. Mange flere. Jeg trodde jeg skulle ende opp som en levende (hvis jeg var heldig) zombie. Noen som kjenner seg igjen?  

Til og med nå som jeg sitter og googler litt til dette innlegget slår det meg: “Tenk om jeg er feildiagnotisert”? Alstå, jeg må gi meg mens leken er god. Jeg vil samtidig råde dere til å gjøre det samme. Gi dere før det går for langt. Som oftest har du mindre å frykte enn du tror. Google skremmer deg. 

Etter lang tid tvang jeg meg til legen. Jeg hadde heldigvis ikke blodkreft, noe jeg var helt overbevist om. Jeg ser heller ikke ut som en zombie i dag, noe jeg den gang fryktet ville skje innen kort tid. Men det viste seg å være en sykdom. En hudsykdom med navnet “Porphyria cutanea tarda“, som heller ikke kommer spesielt heldig ut under “bilder” på Google. For det er jo ofte de verste tilfellene som kommer høyt opp i søkefeltet. Husk det.

Sykdommen er på ingen måte livstruende, men jeg kunne ha sluppet unna mye plager og arr om jeg hadde oppsøkt lege tidligere. Til dere som allerede har googlet hudsykdommen min: Det finnes flere typer av sykdommen. Du som nå tror at du lider av det samme: Oppsøk lege, ikke sett din egen diagnose.

Takk for meg 🙂

1 kommentar
    1. Bra innlegg! Jeg er faktisk en av de første som løper til google for å se hva jeg har, haha. Da jeg var gravid og ikke viste det, så leste jeg på google at jeg hadde KREFT.
      SÅ NEI TIL DR GOOGLE!!!!!!!!!!!!!!!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg